Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

1635597631868

EUROMIL (European Organisation of Military Assosiations and Trade Unions) koja pod svojim okriljem ima 34 sindikata iz 22 države Evrope, osnovana je sa ciljem da promoviše i brani socijalno-ekonomski status vojnika, te obezbjedi i unaprijedi poštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda pripadnika vojski zemalja članica.

Ovogodišnji jesenji, 124. Presidium EUROMIL-a održan je u Atini u periodu od 21.10. do 23. 10. , a SOVCG je predstavljao Valentin Stanković, član izvršnog odbora SOVCG.

Prijem predstavnika sindikata zemalja članica organizovan je dana 21.10. u vremenu od 18.00 do 19.30. Sledećeg dana održan je sastanak u vremenu od 09.00 do 17.00, a poslednjeg dana Prezidiuma domaćini, predstavnici Sindikata Oružanih snaga Grčke, organizovali su posjetu Ratnom muzeju u Atini u vremenu od 10.00 do 12.00. časova.

Presidium je otvorio predsjednik EUROMIL-a, gospodin Emmanuel Jacob, nakon čega su se prisutnim predstavnicima vojnih sindikata evropskih zemalja obratili Dr Konstantinos P. Balomenos, generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, gospodin Loannis Smyrlis, generalni sekretar za spoljno-ekonomske poslove u Ministarstvu inostranih poslova Grčke i gospodin Loannis Paidas, predstavnik Grčke u Izvršnom komitetu ETUC-a (European Trade Union Confederation).

Usledila je panel diskusija po pitanju uloge vojske u kontroli spoljnih granica Evrope tokom migracije stanovništva, a samu diskusiju su vodili Dr Trantofullos Karatrontos, Marcell Hajdok iz Sindikata Odbrambenih snaga Mađarske i predsjednik EUROMIL-a, gospodin Emmanuel Jacob. Naglašeno je da se nastavlja trend migracije stanovništva zemalja trećeg svijeta ka Evropi, a kao glavni razlog navedeni su povlačenje trupa iz Avganistana i klimatske nepogode. Iako je nedvosmislena uloga vojske u okviru treće misije i pomoći civilnim institucijama, tokom diskusije je izražena solidarnost sa migrantima i naglašeno je da je vojska zaštitnik ljudskih prava svih. Kako angažovanje vojske u kontroli migracije nije tipična vojna misija, ali potreba za njenim angažovanjem raste iz dana u dan, opšti zaključak je da je neophodno adekvatnije obučiti, opremiti i organizovati vojne sastave u cilju efikasnije kontrole kretanja stanovništva i očuvanja spoljnih granica Evrope.

Nakon diskusije usvojen je zapisnik sa prethodnog Prezidiuma i izvršena procjena budžeta za narednu godinu.

Sastanak je nastavljen pregledom Nacionalnih izvještaja zemalja članica, uz osvrt, smjernice i predložene eventualne korake od strane rukovodstva EUROMIL-a u cilju poboljšanja socio-ekonomskog statusa pripadnika vojski pojedinih članica. Tokom prorade nacionalnog izvještaja SOVCG, predsjednik Jacob je podsjetio sve prisutne na period 2019. i 2020, godine kada su članovi SOVCG bili izloženi diskriminaciji i proganjani zbog izražavanja vjerskih prava i sloboda. Valentin Stanković je, u ime SOVCG, pozdravio sve prisutne, zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i izrazio veliku zahvahvalnost što je SOVCG tokom tog perioda imao punu podršku i pomoć EUROMIL-a, pri čemu se u ime predsjednika SOVCG posebno zahvalio predsjedniku Jacobu. Obzirom da je Nacionalni izvještaj predat početkom oktobra, a u njemu navedeno da je došlo do određenog zastoja u potpisivanju Sporazuma o saradnji između MO CG i SOVCG, Stanković je upoznao prisutne da je upravo tokom ovog sastanka MO poslalo dopis u kome izražava želju za nastavkom pregovora oko usaglašavanja i potpisivanja pomenutog sporazuma. Presdjednik Jacob izrazio nadu da se prethodni period više neće ponoviti i uvjerenje da će SOVCG sa novim menadžmentom uspjeti da ostvari mnogo bolju saradnju na obostrano zadovoljstvo.
Sastanak je zatim zaključen pregledom zakazanih datuma za održavanje Prezidiuma EUROMIL-a u naredne dvije godine.