Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

dragisic

Očekujemo da se preispita Stambena zadruga koja je osnovana pri MO, počev od njenog osnivanja, kao i temeljno ispitivanje finansijskog poslovanja, poručio je Dragišić za "Dan"
Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata odbrane i Vojske (SOVCG) Goran Dragišić kazao je u razgovoru za "Dan" da su promjenom vlasti u našoj državi stvoreni uslovi za eliminisanje svih oblika diskriminatornog ponašanja, te da su u komunikaciji sa vojnim vlastima ukazali na nosioce takvog ponašanja.

– U komunikaciji sa ministarkom odbrane (Olivera Injac) i njenim saradnicima jasno smo ukazali na nosioce takvog ponašanja, koji su i dan-danas u službi, i očekujemo da takvi budu u dogledno vrijeme pozvani na odgovornost, a nadam se da će za neke biti nađeni i elementi za nečastan otpust iz VCG. To bi upravo bio najbolji pokazatelj da se desila korjenita promjena u odnosu na prethodni period i signal pripadnicima VCG da će samo njihovi profesionalni kvaliteti biti mjerilo rada i uspjeha pojedinca i u krajnjem cjelokupne Vojske Crne Gore, ocijenio je Dragišić.

”U SOVCG OČEKUJU DA ĆE U POSLEDNJEM KVARTALU GODINE POČETI PREGOVORI SA VOJNIM VLASTIMA ZA POVEĆANJE ZARADA U VOJSCI"

Naveo je da je SOVCG u fazi obnove socijalnog dijaloga iz kog su, kako kaže, potpuno bili izopšteni.

– U komunikaciji sa nadležnima u Ministarstvu odbrane (MO) tražimo rješenja za brojne probleme. Postoje svakako i određena ograničenja koja je nametnuo period kovid krize i mi tu imamo razumijevanje, ali se nadamo da ćemo u poslednjem kvartalu ući kroz socijalni dijalog i u priču o povećanju zarada pripadnicima VCG tokom ove godine, o kvalitetnijem rješavanju stambenih pitanja i izmjenama zakona i podzakonskih akata. U najkraćem, položaj zaposlenih u VCG bi trebalo da bude znatno bolji. Taj položaj je godinama urušavan, ne samo u materijalnom smislu već i nizom nakaradnih postupanja prethodne vlasti. Ova ponašanja su se svakako manifestovala u neprekidnoj diskriminaciji po više osnova, pa i nacionalnoj. Ucjene, ograničavanja napredovanja u službi, prekidi radnih osnosa i neprodužavanje ugovora vojnicima koji to svakako nijesu zaslužili, bili su toliko očigledni i primjetni svima koji rade u Vojsci, izjavio je Dragišić.

On kaže da nema podatke o licima koja nemaju riješeno stambeno pitanje u VCG, ali se, kako procjenjuje, radi o velikom broju.

– Loše je i što se za jedan broj smatra da su "riješeni", a u stvari nemaju vlasništvo nad stambenim prostorom u kom žive. Ovdje prije svega mislim na veći broj pripadnika VCG koji su stanove "dobili" u Bloku devet i na Starom aerodromu u Podgorici. Stambena zadruga, koja je osnovana pri MO je, takođe, nešto za šta očekujemo da se preispita, počev od njenog osnivanja, pa i do temeljnog ispitivanja njenog finansijskog poslovanja. Naš stav je da je ona posljednjih nekoliko godina u stvari služila kao privid nekog uspješnog djelovanja po ovom važnom pitanju, a sve je samo neuspješna priča. Ipak, pojedinci u toj "priči" su se nesumnjivo okoristili na nečijoj muci, izjavio je Dragišić.

Dragišić navodi da je saradnja sa novim ministarstvom i Generalštabom bolja nego što je bila sa prethodnim vojnim vlastima.

– Od novih vlasti očekujemo konkretne postupke, prije svega kroz ispravljanje nepravdi prema pojedinim pripadnicima VCG koji su pretrpjeli svakakva poniženja, ali i vraćanje u službu u VCG jednog broja mladih momaka i djevojaka koji su ostali bez posla samo zbog svog vjerskog ili nacionalnog osjećanja. Evo, poslednji primjer iz medija, vojnika Milana Medojevića, pokazuje šta se dešavalo. Apelujem na zaštitnika imovinsko pravnih interesa, ali i na ministarku odbrane, da se odustane od moguće žalbe na presudu i da se taj vojnik vrati u jedinicu iz koje je nezakonito odstranjen – zaključuje Dragišić.

Prema njegovim riječima, prosječna primanja pripadnika VCG su na niovu onih u državi.

– Ipak, treba razumjeti specifičnost vojnog posla i zadataka i razumjeti očekivanja pripadnika Vojske za boljim zaradama. Uzeću najbanalniji primjer da taj pripadnik VCG mora i u ekstremnim temperaturnim uslovima, kakvi su na primjer u Danilovgradu i Podgorici, da nosi na nogama čizme osam ili 24 sata, koliko je na radnom mjestu. Sem toga, moramo istaći i veoma loš položaj zaposlenih civilnih lica u Vojsci Crne Gore, koji nerijetko izvršavaju, takođe, vojne zadatke ili rade u uslovima strože discipline i pravila u odnosu na neke druge strukture. Položaj ovih lica je najjednostavnije popraviti povećanjem zarade, s jedne strane, i vrlo jasnim definisanjem njihovih zadataka i obaveza zakonom. Predlagali smo, i dalje ćemo kada dođemo do rada na izmjenama zakona, da se definiše kategorija vojnih službenika, odnosno tih civila koji obavljaju i vojne zadatke, te da se za ta lica, takođe, prepoznaju neki benefiti, počev od beneficiranog radnog staža, nadoknada, dnevnica... – poručuje Dragišić.

Dragišić kaže da su pripadnici Vojske i u ovom kriznom periodu dali veliki doprinos u suzbijanju Kovid-19 pandemije i bili neposredno izloženi brojnim opasnostima.

– Pored toga, odrađivali su i druge složene aktivnosti i zadatke, koji za ukupnu javnost nijesu u dovoljnoj mjeri primjetni. Vjerujem da je nova struktura MO svjesna toga i da ćemo to prema našim vojnicima iskazati kroz popravljanje njihovog ekonomskog položaja u društvu u narednoj godini – istakao je Dragišić.

Dodao je da vjeruje da će se kroz otvoren i iskren socijalni dijalog povećati broj članova te sindikalne organizacije, koji još, kako kaže, strepe od učlanjenja u SOVCG.

Izvor: DAN