Poziv za članstvo u SOVCG

Uradite to radi samopoštovanja.
Uradite to da biste ostvarili prava koja Vam garantuju Ustav i zakoni Crne Gore.
Uradite to radi solidarnosti sa onima među nama koji su materijalno najugroženiji.
Uradite to da biste se ljepše, sigurnije i slobodnije osjećali u svom radnom okruženju.
Uradite to iz proste potrebe da se čuje i Vaš glas.

Detaljnije

Nakon nekoliko razgovora sa Ministrom odbrane i njegovim saradnicima na temu povećanja zarada zaposlenima u Vojsci Crne Gore i MO, možemo konstatovati da ti razgovori nijesu urodili plodom. Sigurno je da je više razloga za neprihvatanje argumenata koje su predstavnici SOVCG iznosili pred Ministrom odbrane.
Predsjedniku Vlade smo se obratili sa zahtjevom da se povećanjem zarada poboljša standard zaposlenih u sektoru odbrane, ali i da održi obećanje da će nam zarade biti povećane od početka naredne godine.
S obzirom da razgovori sa Ministrom nijesu dali rezultat, na Predsjedniku Vlade je da ovaj zahtjev SOVCG uvaži kao višestrani interes Crne Gore.

Dopis predsjedniku Vlade Crne Gore prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Markoviću,

Sindikat odbrane i Vojske Cme Gore Vam se ovim putem, ponovno, obraća sa zahtjevom za povecanje zarada zaposlenima u sektoru odbrane, prevashodno pripadnicima Vojske Crne Gore.

Našim dopisom prema Vladi Crne Gore, broj 144 — 1 od 07.11.2018. godine smo Vam se obratili i zatražili da se ovo pitanje razmotri na najvišem nivou i donese pozitivna odluka. Pored ovog dopisa, na sastanku sa Vama koji je održan dana 15.12.2018. godine, i kojem je pored Vas prisustvovao Gen.sekretar USSCG Srđa Keković, tadašnji predsjednik SOVCG Nenad Cobeljić i sadašnji predsjednik SOVCG Zdravko Kasalica, bilo je riječi i na temu povećanja zarada zaposlenima u Vojsci Crne Gore. Od Vas smo tom prilikom dobili uvjeravanja da tokom 2019. godine ne možemo očekivati povećanje zarada, ali isto tako uvjeravanje i obećanje da će se budžetom za 2020. godinu i to nešto planirati, sa počevši od 1. januara 2020. godine, u obimu mogućnosti. SOVCG je ispoštovao ovakav stav, i sve razgovore sa Ministrom odbrane smo vodili sa ciljem da se od 1. januara 2020. godine poveća zarada.

Mi smo shodno ovim razgovorima i obnovljenom socijalnom dijalogu sa Ministrom odbrane tokom 2019. godine imali nekoliko sastanaka i dopisa, na kojima se razgovaralo na temu povećanja zarada u Vojsci Crne Gore. Ministar odbrane je uvažavao naše argumente i stavove i isto tako iznio uvjeravanja i nadanja da ćemo, shodno tim argumentima i mogućim rezervama u novcu sa kojim raspolaže Ministarstvo odbrane, kreirati, opet naglašavam ne neko značajno i zadovoljavajuce za pripadnike Vojske Cme Gore, povećanje zarada. U tom duhu su i tekli ovi razgovori, sve do poslednjeg sastanka sa Ministrom odbrane održanog dana 08. novembra 2019. godine kada je predsjedniku SOVCG saopšteno da od povećanja zarada za zaposlene u sektoru odbrane u 2020. godini neće biti ništa.

Ovakav stav Ministra najblaže rečeno obeshrabruje pripadnike Vojske Crne Gore u očekivanjima da budu ravnopravno tretirani sa ostalim strukturama društva, i sa potpunim pravom vjerujući u jedan poseban tretman obzirom da se radi o licima koja imaju najviši nivo odgovornosti u državi i kojima je u opisu posla čuvanje bezbjednosti Crne Gore kao države i njenih građana.
Naravno, u ranijem periodu na koji se ne bi posebno osvrtali, bili smo značajno kao socijalni partner zanemareni kada su izrađivana ili izmjenjivana podzakonska akta kojima se značajno uticalo na standard zaposlenih u Vojsci Crne Gore i MO.
I pored ovoga, Sindikat odbrane i Vojske Cme Gore ima osjećaj i razumijevanje za ukupnu ekonomsku situaciju te složenost problema sa kojima se Vlada Cre Gore suočava, posebno podržavajuci i ističući očekivanja zaposlenih u sektoru zdravstva i prosvjete za poboljšanjem njihovog socio-ekonomskog polozaja u društvu, te očuvanja sistema javnog zdravstva, ali i podizanja standarda obrazovanja na viši nivo.

Ipak, smatramo da i zaposleni u Vojsci Crne Gore imaju potpuno opravdano očekivanje da Vlada Cme Gore nađe sluha za realne potrebe pripadnika Vojske Cme Gore, te da se mogu i trebaju naći sredstva kojim bi se unaprijedio položaj zaposlenih i u ovom sektoru. Smatramo nepotrebnim da opet naglašavamo ulogu i mjesto Vojske Crne Gore u društvu, i o možda nepotpunom shvatanju društva kojim naporima, rizicima i opasnostima su izloženi zaposleni u Vojsci Crne Gore, te i sa kojim nivoom odgovornosti izvršavaju svoje zadatke. Smatramo takođe da i kao članica NATO saveza Crna Gora ima i moralnu i svaku drugu obavezu da unaprijedi položaj pripadnika naše Vojske, približavajuci se standardima razvijenih i modernih evropskih zemalja, što je na kraju krajeva prepoznato i Strategijskim planom odbrane Crne Gore iz 2018. godine, kojim se u značajnijoj mjeri povećavaju i izdvajanja iz budžeta za sektor odbrane.

Gospodine Markoviću, nešto više od tri godine je proteklo od poslednjeg povećanja zarada zaposlenima u Vojsci Crne Gore i MO, i Sindikat odbrane 1 Vojske Crne Gore smatra da su se stvorili svi preduslovi da se iskreno i sa najboljom namjerom hitno razmotri povećanje zarada za pripadnike VCG i MO. Smatramo i da Vi lično možete i trebate da uradite više po ovom pitanju jer pripadnici Vojske Crne Gore to svojim predanim radom i doprinosom na jačanju i čuvanju države Cme Gore zaslužuju. Svojim radom I odnosom daju ogroman doprinos, uz sve rizike i teškoće koje karakterišu ovako odgovoran posao. Ovo je interes i države Cme Gore i svakog građanina koji želi da živi u modernoj i bezbjednoj državi. Napominjem da nam je bolji standard i položaj i Predsjednik države obećao u svom govoru koji je održao na Cetinju za Dan Vojske 05.10.2018. godine.

Poštovani gospodine Markoviću, od Vas lično i od Vlade Crne Gore očekujemo da u komunikaciji sa ministrima odbrane i finansija preduzmete konkretnu aktivnost u pravcu povećanja zarada zaposlenima u Vojsci Crne Gore.
U prilogu ovog zahtjeva Vam dostavljamo i prethodni dopis Vladi Crne Gore broj 144-1 od 07.11.2018. godine, kao i dopise broj 58-1 od 27.05.2019. godine i 58-2 od 27.08.2019. godine.

S poštovanjem,

Predsjednik SOVCG
Zdravko Kasalica